Патиа с кралски скариди
Скариди по индийски.
Необходими продукти:
- около 4-6 сурови кралски скариди
- 1 с.л. смлян кориандър
- 1 с.л. смлян кимион
- 1 пълна ч.л. куркума
- 3 скилидки чесън, счукан
- 150 мл винен оцет
- 1 с.л. кафява захар
- 3 чилита, фино нарязани
- 1 ч.л. тамаринд паста
- 2 малки или една голяма глава лук, фино нарязан
- 1 червена чушка, нарязана на малки парчета
- 1 консерва домати от сорта, от който се правят изсушените на слънце домати или нарязани домати
- лимон, разрязан на две, за изстискване на сока
- около 3 с.л. зеленчуково олио (или чисто масло)
Начин на приготвяне:
1. Разтворете захарта в оцета в малка купа и прибавете чилитата, чесъна и тамаринда.
2. Изпържете лука в олио на доста висока температура - след около 3-4 мин. добавете чушките.
3. Сложете кориандъра, кимиона и куркумата и рабъркайте хубаво, за да не загорят подправките.
4. Сипете сместа с оцета, захарта, чилито, чесъна и тамаринда и разбъркайте хубаво. Гответе около минута, като разбърквате продължително.
5. Сложете доматите, намалете огъня до умерен и гответе около 20 мин. или докато сосът се сгъсти.
6. Леко увеличете котлона и добавете скаридите. Продължавайте да бъркате докато скаридите станат напълно розови и се сготвят (може би около 2-3 мин., в зависимост от огъня - но не ги преварявайте).
7. Завършете с малко изстискан лимонов сок преди сервиране.
8. Поднесете с ориз или хляб наан.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ