Паста със сметана и спанак
Макарони със зеленчуци и сметанов сос.
Необходими продукти:
- 250 г листа спанак
- 250 мл сметана с готовност за още
- 100 г орехи, кедрови ядки или фъстъци (белени)
- сол и пипер на вкус
- 300 г дребни макарони или друг вид паста по избор
- 1 консерва грах или 200 г замразен грах
- зехтин
- 80 г пармезан или кашкавал
Начин на приготвяне:
1. Спанакът измийте и нарежете. Ако работите с бейби спанак, оставете листенцата цели.
2. Вземете си голям тиган, защото в него ще се събере цялото ястие на финала. Сгорещете го, без да намазнявате, и запечете ядките за около минута, колкото да разгърнат аромата си.
3. Махнете ядките от тигана, сипете 1 с.л. мазнина и изсипете спанака вътре. Гответе минута, залейте със сметаната и оставете под капак за 3 минути.
4. Добавете отцедения грах и захлупете отново капака.
5. Междувременно кипнете 3 литра вода, добавете 2 с.л. сол щом заври и изсипете вътре пастата. Варете една минута по-малко от указаното на опаковката.
6. Отцедете пастата и изсипете в тигана при зеленчуците. Разбъркайте хубаво, овкусете със сол и пипер и при нужда долейте още сметана.
7. Рендосайте жълтото сирене и добавете половината от него в тигана. Разбъркайте и прехвърлете в индивидуални порции.
8. Украсете с листенца пресен спанак, поръсете с рендосано жълто сирене, запечени ядки и покапете със студено пресова зехтин.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ