Паста пене с водка
Паста с кайма и подправки.
Необходими продукти:
- 500 г паста пене
- зехтин
- счукан чесън
- нарязан лук
- 400 г телешка кайма
- 3 консерви нарязани домати
- сол
- едро смлян червен пипер
- водка (около 70-100 мл)
- масло (около 2 с.л.)
- сметана (около 100 мл)
- няколко шепи пармезан
- риган
- босилек
- розмарин (по желание)
Начин на приготвяне:
1. Сгорещете тиган на умерен огън и го намажете със зехтин. Сложете чесъна и задушете леко преди да добавите лука.
2. Когато лукът стане полупрозрачен, добавете каймата, като преди това овкусите с малко сол. Гответе до покафеняване и добавете доматите.
3. Гответе доматите докато заврат. Добавете сол, едро смлян червен пипер и водка. Намалете огъня и оставете да къкри, докато алкохолът се изпари (поне 10-15 мин.). Междувременно, в друг съд, кипнете вода и сварете пастата до степен ал денте и отцедете. Не е нужно да варите до пълно омекване, защото ще се готви още.
4. Добавете маслото и сметаната в соса, като може да замените маслото със зехтин, ако предпочитате по-леко ястие. Разбъркайте и добавете още сол или червен пипер на вкус. Сложете и останалите подправки.
5. Смесете соса с пастата в голяма тенджера на слаб огън. Добавете пармезана и смесете хубаво. Гответе докато сосът се сгъсти.
6. Поднесете с допълнително пармезан.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ