Пандишпанов кекс с ягодово фондю
Много пухкав кекс, поднесен с ягодово фондю.
Необходими продукти:
- 12 белтъка
- 1 ч.ч. брашно
- 1 1/2 ч.ч. пудра захар
- 1 1/2 ч.л. лъжички винен камък
- 1/4 ч.л. сол
- 1/3 ч.ч. топла вода
- кората на 2 портокала
- 2-2 ½ ч.ч. ягоди, ситно нарязани
- 1 ¼ ч.ч. плюс 3 с. л. смес прясно мляко и сметана 1:1
- 3/4 ч.ч. пудра захар
- 1 с.л. царевично нишесте
- 2 ч.л. ванилия
- сокът от 1/2 лимон
Начин на приготвяне:
1. Разбийте с миксер белтъците, водата, кората от портокалите и винената киселина на твърд сняг.
2. Смесете брашното с половината захар и солта. Пресейте в купа и оставете настрани.
3. Когато яйцата са готови, пресейте 1/4 от брашното, добавете го към яйцата и разбъркайте внимателно с шпатула. Добавете постепенно (на 3 или повече пъти) и останалото брашно.
4. Излейте сместа в неподмазнена формичка за кекс с дупка и изпечете кекса в предварително загрята на 180 С фурна за 35 минути или до готовност (проверете с клечка за зъби, която трябва да излиза суха като я забодете в средата на кекса).
5. Охладете кекса обърнат за поне 1-2 часа преди да го разрежете (поставете го върху ситна решетка или върху някаква друга повърхност, така че да е във въздуха, няма да изпада, не се притеснявайте!)
6. Сложете ягодите, захарта и лимоновия сок в тенджера с дебело дъно. Включете на средно силен огън за 13-15 минути и бъркайте плодовете, така че да се разпаднат докато постепенно се затоплят в тенджерката.
7. Измерете 1 ¼ чаши мляко и сметана 1:1 в отделна купа и прибавете един черпак от ягодите в нея. Разбъркайте добре.
8. Върнете млечно-ягодовия сос в тенджерката с ягодите и разбъркайте добре. Намалете котлона на слаба степен.
9. Прибавете нишестето и ванилията в останалата част от сместа прясно мляко – сметана. Прибавете я към ягодите и продължете да бъркате на котлона за още 3-5 минути или докато леко се сгъсти.
10. Сервирайте веднага в съд за фондю, така че да може да се топи в него пухкавия кекс.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ