Регистрация

Пандишпанов кекс с ягодово фондю

Пандишпанов кекс с ягодово фондю
Трудно   |   Порции 4-8   |   Видяна: 3997

Много пухкав кекс, поднесен с ягодово фондю.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  •   12 белтъка
  •   1 ч.ч. брашно
  •   1 1/2 ч.ч. пудра захар
  •   1 1/2 ч.л. лъжички винен камък
  •   1/4 ч.л. сол
  •   1/3 ч.ч. топла вода
  •   кората на 2 портокала
  •   2-2 ½ ч.ч. ягоди, ситно нарязани
  •   1 ¼ ч.ч. плюс 3 с. л. смес прясно мляко и сметана 1:1
  •   3/4 ч.ч. пудра захар
  •   1 с.л. царевично нишесте
  •   2 ч.л. ванилия
  •   сокът от 1/2 лимон

Начин на приготвяне:

1. Разбийте с миксер белтъците, водата, кората от портокалите и винената киселина на твърд сняг.

2. Смесете брашното с половината захар и солта. Пресейте в купа и оставете настрани.

3. Когато яйцата са готови, пресейте 1/4 от брашното, добавете го към яйцата и разбъркайте внимателно с шпатула. Добавете постепенно (на 3 или повече пъти) и останалото брашно.

4. Излейте сместа в неподмазнена формичка за кекс с дупка и изпечете кекса в предварително загрята на 180 С фурна за 35 минути или до готовност (проверете с клечка за зъби, която трябва да излиза суха като я забодете в средата на кекса).

5. Охладете кекса обърнат за поне 1-2 часа преди да го разрежете (поставете го върху ситна решетка или върху някаква друга повърхност, така че да е във въздуха, няма да изпада, не се притеснявайте!)

6. Сложете ягодите, захарта и лимоновия сок в тенджера с дебело дъно. Включете на средно силен огън за 13-15 минути и бъркайте плодовете, така че да се разпаднат докато постепенно се затоплят в тенджерката.

7. Измерете 1 ¼ чаши мляко и сметана 1:1 в отделна купа и прибавете един черпак от ягодите в нея. Разбъркайте добре.

8. Върнете млечно-ягодовия сос в тенджерката с ягодите и разбъркайте добре. Намалете котлона на слаба степен.

9. Прибавете нишестето и ванилията в останалата част от сместа прясно мляко – сметана. Прибавете я към ягодите и продължете да бъркате на котлона за още 3-5 минути или докато леко се сгъсти.

10. Сервирайте веднага в съд за фондю, така че да може да се топи в него пухкавия кекс.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 20 мин.
Време за готвене: 2 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта