Домашна панакота с ягоди, сметана и ванилия
Желиран сметанов крем с топинг от плодов сироп.
Панакота или Панна кота е италиански летен сладкиш от желирана сметана с плодове, който се сервира вместо сладолед, защото се охлажда до ниска температура и има текстурата на джелато. За целта се използва млечна или алтернативна сметана, която се подгрява с желатин или агар, ако искате десертът да е вегански. А изобилието от плодове предлага голяма разновидност на топинга, който може да бъде също карамел или шоколад по желание. Иван Звездев показва в канала си Кухнята на Звездев как точно се приготвя сладкишът.
В касерола се изсипват 4 части сметана и 1 част мляко. Подслажда се със захар и се добавя ванилия. Отделно се набъбва пакетче желатин. Следва да се разтвори в топлата, но не вряла сметана и получената смес да се разлее по купички. Прибира се в хладилник, за да стегне. А през това време се приготвя и ягодовият сос.
Ягодите се нарязват на кубчета и се изсипват в тиган със захар. Подгряват се до кипване на умерен огън и после се оствят няколко минути да къкрят на слаба степен. С тях се залива стегнатият крем и се прибира обратно в хладилник. Можете да пюрирате ягодите, да добавите в тях листа мента, щипка черен пипер или свеж босилек. Идеи и варианти има много - изберете своята версия според вкуса си, а направата на панакотата на Звездев можете да гледате във видеото по-горе.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ