Паеля с морски дарове и чоризо
...и чинията ви ще наподобява морско дъно.
Необходими продукти:
- 3 1/2 ч.ч. сок от миди
- 1 1/2 ч.ч. вода
- щипка шафран
- 4 с.л. зехтин
- 250 г скалопини
- едра сол
- 113 - 170 г сепия, нарязана на парчета от по 2,5 см
- 10 скилидки чесън, наситнен
- 2 големи зрели домата, нарязани на кубчета
- 1 1/2 ч.л. сладък червен пипер
- 1 3/4 ч.ч. ориз арборио
- 1/2 ч.ч. пресен плосколист магданоз, наситнен
- 12 малки миди, хубаво почистени
- 12 кралски скариди, обелени и почистени от жилите
- 3 наденици чоризо или друг вид наденица по избир
- 2 лимона, нарязани на полумесеци
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 220ºС.
2. Кипнете сока от миди, водата и шафрана на слаб огън в тенджера, за да се получи бульон.
3. Изпечете наденичките на тиган или грил. Запържете на силен огън скалопините с 1 с.л. зехтин (1 - 2 мин.) и заделете.
4. Добавете сепията и 1 с.л. олио в тигана, като разбърквате докато се запечата (около 2 мин.), овкусете със сол.
5. Добавете последната 1 с.л. олио, доматите и чесъна и гответе на слаб огън до сгъстяване (5 - 7 мин.). Добавете червения пипер и разбъркайте.
6. Добавете ориза и бъркайте докато се покрие със сместа. Налейте 3 1/2 ч.ч. от кипящия в тенджерата бульон, а останалия дръжте на огъня, в случай че потрябва.
7. Прибавете магданоза и щипка сол, гответе на умерен огън за 5 мин., като разбърквате често, за да не залепне оризът.
8. Покрийте ориза с мидите и скалопините и гответе докато течността се изравни с ориза, но ястието все още е течно - още 2 - 3 мин. Ако течността се абсорбира твърде бързо, а оризът е все още суров, сложете още бульон.
9. Прехвърлете паелята във фурната и печете докато мидите се отворят, а оризът омекне до степен ал денте - около 15 мин. Ако е много твърд все още, добавете бульон. Извадете паелята от фурната и оставете да престои. Отстранете неотворените миди.
10. През това време сгорещете последната 1 с.л. зехтин в голям тиган на силен огън. Запържете скаридите.
11. Добавете ги, заедно с нарязаните наденички при паелята и поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ