Доматена яхния с морски дарове и зеленчуци
Морски дарове със зеленчуци и доматен сос.
Бон Апети
Излъчен на 14.06.2018
Доматена яхния от Сан Франциско, в която са потопени два вида миди, много зеленчуци и запържени риба, скариди и калмари представят Лора и Стоян, за да покажат американски вариант на паелята. Ястието е идеално да се порадвате на лятото, въпреки че пържене определено не липсва по време на готвенето. Мазичко и сочно, това основно е пример за идеалната яхния с морски дарове.
Първо се заемаме със зеленчуците като моркови, зелена чушка, целина, чесън и лук се наситняват и се запържват в зехтин с масло. Когато поомекнат, се заливат с голямо количество консервирани домати на кубчета. Овкусява се със сол и пипер, девисил, мащерка, дафинов лист, кайенски пипер и риган. Налива се рибен бульон и малко вода.
Скаридите се почистват от жилата, рибата се реже на хапки, а калмарите - на шайби. Овалват се в брашно и се пържат на части в сгорещен зехтин. Мидите се изсипват при зеленчуците и се готвят няколко минути. После се добавят и запържените морски дарове, както и редуцирания с бяло вино сос от пърженето. Готви се заедно около минута.
На финала сервираме яхнията с хляб за топкане и поръска от наситнен пресен девисил.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ