Оризови спагети със скариди
Китайска рецепта с морски дарове.
Необходими продукти:
За маринатата:
- 1 / 3 ч. ч. рибен сос
- 2 с. л. захар
- 1 с. л. олио
- 2 скилидки чесън, пресован
- 2 с. л. нарязана лимонена трева
За соса:
- сокът от 2 лимона
- 2 с. л. захар
- 1 / 4 ч. ч. рибен сос
- 2 скилидки чесън, пресован
- 2 червени люти чушки, смляни
- 1 с. л. картофено нишесте
Допълнително:
- 280 г широки оризови спагети
- 3 ч. ч. китайско зеле, нарязано на ситно
- 2 ч. ч. бобови кълнове
- 2 моркова, обелени и нарязани
- 1 малка тиквичка, нарязана
- 500 г скариди
- 2 с. л. олио
Начин на приготвяне:
1. Смесете съставките на маринатата и сложете в тях скаридите. Разбъркайте добре и ги сложете в хладилника за 1 час.
2. Смесете съставките на соса.
3. Загрейте уок, сложете в него скаридите заедно с маринатата, оставете на котлона за няколко минути, извадете от уока и го почистете.
4. Загрейте олио, сложете в него морковите, запържете за 3 минути, след това прибавете тиквичките, и отново запържете за 3 минути като разбърквате, за да не загорят зеленчуците. Прибавете зелето и пържете още 2 минути, а накрая прибавете соса и разбъркайте добре.
5. Прибавете в тигана скаридите и бобените кълнове. Разбъркайте внимателно със спагетите и сервирайте.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ