Оригинален сос тартар за месо и риба
Как се прави сос тартар и за какво се използва?
Необходими продукти:
- листата на стрък пресен лук
- 1 кисела краставичка
- 10 г каперси
- 1 жълтък
- 1 ч.л. горчица
- 20 мл винен оцет
- 1/2 ч.л. млян черен пипер
- 150 мл зехтин
- 10 г лук
- 1/2 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
1. Нарежете на много ситно листата лук, каперсите и киселата краставичка. Яйцето, чийто жълтък ще ползвате за тартара извадете предварително от хладилника да се темперира на стайна температура за 1 час. Пригответе си зехтина в мерителна чашка, а подправките - в купички. Заредете се с телена бъркалка и стъклена или порцеланова купа за разбиване на соса.
2. Изсипете жълтъка в купата и размешайте с горчицата и оцета до хомогенност.
3. Добавете черния пипер и постепенно при непрестанно бъркане с телена бъркалка наливайте зехтина на тънка струйка, като се стремите да се абсорбира в получаването на гъст майонезен крем.
4. Когато кремът е готов добавете солта, рендосайте на ситно ренде малко лук в него и прибавете наситнените зеленчуци. Разбъркайте финално.
5. Поднесете с месо, риба и морски дарове или печени зеленчуци. Връзва се и с някои видове гъби. Сос тартар е основен сос в модерната кулинария.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ