Омлет с карамелизиран лук
Апетитен омлет без месо.
Необходими продукти:
- 1 средна глава жълт лук
- 2 средни яйца
- 1 ч.л. фъстъчено олио
- 1 ч.л. мирин
- 1/2 ч.л. сол
- смлян бял пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Нарежете фино лука на филийки.
2. Сгорещете олиото в незалепващ тиган на много слаб огън. Добавете лука и разбърквайте от време на време до омекването му. Не трябва да покафенява.
3. Поръсете с мирин и гответе докато лукът стане лепкав и златист на цвят.
4. През това време счупете яйцата в купа и добавете сол и пипер. Разбийте много добре.
5. Разпределете равномерно лука по дъното на тигана. Увеличете огъня до умерен и изсипете яйчената смес отгоре.
6. Разбъркайте леко с шпатула, така че дъното на съда да се покрие равномерно. Пържете докато отгоре се стегне, а отдолу стане златисто-кафяво.
7. Обърнете омлета от другата страна и пържете до пълна готовност.
8. Поднесете в чиния цял или нарязан на четири.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ