Морска пица с шпроти и лимон
Домашна доматена пица с шпроти от консерва.
Необходими продукти:
- 1 ч.ч. брашно
- 1 ч.л. суха мая
- 75 мл вода
- 1/2 ч.л. захар
- 50 мл мляко
- 1 с.л. зехтин
- 1 ч.л. сол
- 2 с.л. доматен концентрат
- 1 консерва шпроти
- 1 лимон
- 2 домата
- 100 г кашкавал
- сминдух
- босилек
Начин на приготвяне:
1. Млякото смесете с водата, загрейте до температура около 40 градуса, изсипете вътре захарта, още толкова брашно и разтоворете маята. Изчакайте да се активира.
2. През това време пресейте брашното в тава и посолете. Изсипете шупналата мая, добавете зехтина и замесете гладко и еластично тесто, което не се лепи по ръцете. При нужда добавете още малко зехтин.
3. Изчакайте тестото да втаса докато удвои обема си. След това разрежете на две или три топки, премесете ги и оформете от тях тънки пици.
4. Намажете блата с доматен концентрат и отгоре поръсете със сминдух. Някои ентусиасти слагат и чубрица. Можете да го замените с ароматния и доста различен босилек. Рендосайте половината кашкавал и поръсете върху доматения концентрат.
5. Отгоре подредете рибите от консервата. По желание сложете някое и друго резенче лимон, но знайте, че след изпичане горчи и може да направи неприятен вкуса на цялата пица. Аз лично го харесвам и слагам.
6. Нарежете доматите на шайби и подредете отгоре.
7. Печете на максимално загрята фурна за 15 минути или докато прецените, че пицата е готова. Преди изваждане поръсете с останалия кашкавал. Можете да украсите с листенца пресен босилек.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ