Пица с грозде и прошуто
Екзотична домашна пица от тестото до топинга.
Необходими продукти:
За тестото:
- 1 бързовтасваща мая
- 3/4 ч топла вода
- 2 ч.л. гранулирана захар
- 2 ч хлебно брашно или неизбелвано бяло брашно
- 1 1/2 ч.л. сол
- 2 с.л. зехтин
- 1/4 ч царевично брашно
За топинга:
- прошуто
- червено грозде
- сладък жълт или бял лук
- сирене горгонзола
- прясна рукола
- хубав зехтин за поръсване
Начин на приготвяне:
На тестото:
1. Смесете маята, топлата вода и захарта в купа. Разбъркайте леко, колкото да се смесят и оставете да престои около 5 мин., докато отгоре се образува дебел слой въздушни мехурчета.
2. В купа или кухненски робот с приставка за тесто, смесете брашното, солта и някакви допълнителни подправки по избор като пресен риган и босилек.
3. Добавете разтворената мая с водата в брашнената смес и омесете тесто или смесете в робота. Може да е необходима още вода, но я добавяйте на малки количества.
4. В купа, поне 3 пъти по-голяма от тестото, добавете зехтина и сложете топката тесто, така че цялата да е хубаво намазана със зехтин.
5. Покрийте с влажна кърпа и сложете на топло място за 45 мин. Омесете отново и оставете да втаса още 30 мин., ако искате да направите пица с тънко тесто. Ако не, оставете го да втаса само веднъж и покрийте с топинга, след което оставете за 20 мин. на топло преди да сложите да се пече.
6. Когато тестото започне да втасва за втори път, загрейте фурната на 260ºС с каменна плоча за печене вътре.
7. Набрашнете работната си повърхност и точилката и разделете тестото на желаната големина за разточване и разточете.
8. Поръсете тавичка за печене с царевично брашно, подредете топинга върху тестото и сложете пицата върху предварително загрятата каменна плоча във фурната. Намалете огъня до 200ºС.
9. Печете докато краищата на тестото покафенеят леко.
На топинга:
1. Нарежете прошутото на филийки с дебелина 2,5 см.
2. Разполовете зърната грозде.
3. Нарежете лука и го карамелизирайте в тиганче с масло или зехтин и сол.
4. Разпределете равномерно лука върху тестото.
5. Сложете прошутото, също равномерно, върху лука.
6. След това поръсете с разполовените зрънца грозде.
7. Натрошете сиренето.
8. Сложете руколата най-отгоре и поръсете с малко зехтин.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ