Морковен кейк с ром
Морковен кейк с ром и глазура с крема сирене.
Необходими продукти:
- 2 ч.ч. брашно
- 2 ч.л. сода за хляб
- 2 ч.л. бакпулвер
- 1/4 ч.л. сол
- 1 ч.л. канела
- 1 ч.л. бахар
- 1 ч.л. смлян карамфил
- 1 ч.л. индийско орехче
- 2 ч.ч. захар
- 1 1/2 ч.ч. олио
- 4 яйца
- 1/4 ч.ч. тъмен ром
- 1 ч.л. настъргана лимонова или портокалова кора
- около 4 ч.ч. настъргани сурови моркови
- 1/2 ч.ч. натрошени орехи
За глазурата с крема сирене:
- 226 г. крема сирене, меко
- 6 с.л. масло, меко
- 3 с.л. ром
- 1 пакет (450 г) пудра захар
Начин на приготвяне:
1. Загрейте предварително фурната на 180ºС. Намаслете 25,4-см форма за кекс или 10 мини формички.
2. В купа смесете брашното, содата за хляб, бакпулвера, солта и подправките.
3. В друга голяма купа разбийте захарта и олиото с електрически миксер до получаването на крем. Добавете яйцата, едно по едно и разбивайте 2-3 мин. Добавете рома и цитрусовата кора.
4. Прибавете към брашнената смес по 1/2 ч.ч. на добавяне. С помощта на шпатула смесете морковите и орехите и разбъркайте до хомогенност.
5. Налейте течното тесто в предварително подготвения съд или съдове и печете 1 ч. и 15 мин. Извадете от фурната и оставете да се охлади в съда. Извадете от формичката и глазирайте.
6. На глазурата: с електрически миксер разбийте крема сиренето и маслото до гладкост и добавете рома.
7. Добавете захар, по 1/2 ч.ч. на добавяне и полейте с тази глазура кейка преди поднасяне.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ