Млечна супа с телешки език
Подобие на шкембе чорба, но от телешки език.
Необходими продукти:
- 1 телешки език
- 2-3 дафинови листа
- 6 зърна бахар
- 8 зърна черен пипер
- 800 мл мляко
- 100 г масло
- 1 с.л. червен пипер
- 1 ч.л. лют пипер
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Телешкия език залейте с вода, добавете дафиновите листа, бахара и пипера и пуснете да се вари на умерен огън до готовност 1:30-2 часа. Отпенете няколко пъти в началото на готвенето.
2. Щом се свари, ще трябва да го обелите докато е топъл, защото в противен случай ципата няма да иска да се отлепи от месото. Колкото по-горещ е езикът, толкова по-лесно се бели.
3. Обеленият език изчакайте да се охлади до комфортна за пипане температура и нарежете на малки хапчици.
4. Докато езикът стине, прецедете бульона от варенето му и си заделете 400 мл от него.
5. Обединете млякото и бульона в тенджера и кипнете. Добавете езика.
6. Маслото разтопете на умерен огън и изсипете в него двата вида пипер. След това прехвърлете в супата.
7. Овкусете със сол и пипер и махнете от огъня. Ако ви е прекалено търсене, добавете си и сос за овкусяване с оцет и чесън. Традиционно тези чорба не се сервира с чесън и оцет, но поради приликата си с шкембето, мнозина просто си го търят за доовкусяване. Не забравйяте - винаги се поднася топла и винаги с хляб.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ