Мини кифлички с мармалад или шоколад
Вити сладки с шоколад или кондензирано мляко.
Необходими продукти:
- 500 мл вряло мляко
- 200 г захар
- 2 яйца
- 50 г масло
- 1 пакет ванилова захар
- 200 мл вода
- 1 пакет жива мая
- 250 г масло или маргарин
- 800-1000 г бяло брашно
- 1 консерва кондензирано мляко или буркан течен шоколад, мармалад, конфитюр или фъстъчено масло
- 150 г пура захар + пакет ванилова захар за овалване
Начин на приготвяне:
1. Натрошете живата мая с ръце в неметална купа, залейте с 1 ч.ч. вода с температура между 30 и 40 градуса и добавете 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно. Разбъркайте и оставете да шупне.
2. С миксер в купа разбийте яйцата със захарта, добавете ваниловата захар, 50 г разтопено на водна баня масло и разбийте хубаво.
3. Залейте яйчената смес с млякото и отново разбийте.
4. Добавете брашното и живата мая и замесете гладко тесто. Рецептата гълта различно количество брашно, така че в процеса на месенето преценете колко ще ви е нужно. След като тестото стане меко, еластично и не лепне по ръцете, намазнете с малко олио и оставете да втаса на топло място за 1 час.
5. Размекнатото на стайна температура 250 г масло или маргарин смесете с брашно, така че да се получи маслено тесто.
6. Втасалото тесто разделете на 2 части, масленото - също.
7. Разточете кора от тестото с маята с дебелина около 2 см. Разточете същата по големина, но по-тънка кора от масленото тесто. Наложете масленото върху млечното тесто и прещипете крайщата. Сгънете на 2 части, разточете, пак сгънете, пак разточете и така 8 пъти. След това повторете упражнението и с втората доза.
8. Финално разточете тестото на кръгъл блат с дебелина 1 см. и от него с нож за пица нарежете триъгълни парчета.
9. В широкия край на всяко сложете от кондензираното мляко, течния шоколад, фъстъченото масло или домашен мармалад. След това завийте кифличка като навивате от широката страна към върха.
10. Редете кифличките в тава, застлана с хартия за печене, като оставяте разстояние между тях.
11. Печете в предврително загрята на 200 градуса фурна за 15-20 минути.
12. След като леко се охладят, смесете пудра захар с ванилова захар и овъргаляйте всяка кифличка в сместа. Подредете в купа или поднос.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ