Пълнена пуйка с наденички и ориз
Празнична пуйка с ориз, плодове и колбас.
Необхдими продукти:
- 1 пуйка
- 200-250 г ориз
- 2 ябъки
- 250 общо (бекон и луканка или биренки)
- 4 с.л. олио
- 1 голяма глава лук
- 50 мл бяло вино
- 150 мл бульон или вряла вода
- китка магданоз
- 80 г масло
- сол и пипер
- 5 г пресен джинджифил
- 6 скилидки чесън
Начин на приготвяне:
1. Размекнете маслото на стайна температура и добавете в него намачкания на паста чесън и рендосания на ситно динджифил. (Ако нямате пресен джинджифил, сложете 1/2 ч.л. джинджифил на прах.) Разбъркайте добре.
2. Обтрийте хубаво пуйката със сол и пипер вътрешно и външно. След това на места цепнете кожата и вкарайте част от маслената смес. С останалото масло намажете добре пуйката отвън.
3. Наситнете лука и го запържете в сгорещеното олио. Добавете наденичките и бекона и гответе 1-2 минути. Добавете добре измития ориз и гответе докато стане кристален.
4. Налейте виното и бульона или топла вода и оставете ориза леко да набъбне и да я погълне. Овкусете със сол и пипер, добавете наситнените листенца от магданоза, разбъркайте и махнете от огъня. Добавете и ябълките - изчистени и нарязани на кубчета.
5. Оставете леко да се охлади, за да не ви пари и приберете плънката в корема на пуйката. Зашийте или фиксирайте с шишове или клечки.
6. Увийте във фолио и печете на 200 градуса с гърдите надолу за 1:30 часа.
7. Разгърнете фолиото, полейте пуйката със събралия се в тавата сос и запечете за 30-тина минути на 180 градуса. По възможност обърнете птицата и запчете и коремчето за 15-тина минути, като пак го полеете.
8. Сервирайте пуйката с част от плънката. По желание можете да направите сос за заливане, като в тавата от печенето долеете вода и подгреете. После остъргвате и прецеждате, а на финала добавяте в горещия сос 30 г масло от хладилника.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ