Люто пиле по сечуански
Пилешко по сечуански с люти чушлета и джинджифил.
Необходими продукти:
- 600-700 г пилешки гърди
- 3 ч.л. царевично брашно
- 1 ч.л. сол
- 1 с.л. оризово вино (можете да замените с 1 с.л. оцет)
- 1/2 ч.л. бял пипер (може и черен, ако нямате бял)
- 1-2 с.л. соев сос
- 1 глава лук
- 5 см. корен джинджифил
- олио за пържене на маслена баня
- малки червени сухи люти чушки (намерете си умерено или слабо люти, за да не стане прекалено огнено ястието; можете да използвате до 50 чушлета; можете да използвате пресни, ако не намеретите сухи)
- 4 стръка пресен лук (в оригиналната рецепта е скалион)
- 100 г белени фъстъци (можете да си купите пържени или печени - с тях е по-вкусно; важно е да са без обелка)
- 1 ч.л. захар
- оризов оцет и сусамово олио за овкусяване (по 1 ч.л.)
- малко пресен лук за поръсване преди сервиране
Начин на приготвяне:
1. В купа направете маринатата като смесите царевичното брашно със солта и пипера, оризовото вино, наситнения лук, соевия сос и половината от джинджифила, нарязан на тънки кръгчета.
2. Наржете пилешкото месо на хапки и го оваляйте хубаво в маринатата. Приберете в хладилник за 10 минути.
3. Сгорещете олиото за пържене на маслена баня и сгответе в него пилешките хапки докато станат хрупкави. Царевичното брашно, полепнало по тях ще помогне за оформянето на апетитната им коричка.
4. В уок или друг дълбок тиган сгорещете 2-3 с.л. олио (още по-добре ако имате сусамово). Разделете лютите чушлета на половинки и ги запържете в мазнината. Добавете ядките и останалия джинджифил, нарязан на тънко, пресния лук или скалиона, нарязан на кръгчета и гответе 3-4 минути.
5. Добавете в тигана запърженото пилешко и го поръсете със захарта. Гответе няколко минути при непрестанно бъркане.
6. Овкусете с оризов оцет, сусамово олио, още соев сос при нужда и махнете от огъня.
7. Поденсете ястието поръсено с наситнен пресен лук.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ