Лимонов пай с джинджифилови бонбони
Лимонов крем и бонбони пълнят сладко маслено тесто.
Необходими продукти
За лимоновия крем:
- 1/3 ч.ч. охладено солено масло
- 2/3 ч.ч. охладено обикновено масло
- 1 препълнена чаша ванилова захар (пригответе я сами по указанията, дадени по-долу в рецептата)
- 3 яйца
- жълтъкът на 1 яйце
- щипка сол
- 1 чаша прясно изцеден лимонов сок
За сладкото тесто:
- 1/3 ч.ч. охладено солено масло
- 2/3 ч.ч. + 2 с.л. охладено обикновено масло
- 1 ч.ч. ванилова захар
- голяма щипка сол
- 2 яйца със стайна температура
- 3,5 ч.ч. брашно
- натрошени джинджифилови бонбони (или друг вид бонбони, които харесвате, като ако използвате бонибон или подобни, не го начупвайте)
- разбита сметана с високо съдържание на мазнини
- пудра захар
Начин на приготвяне:
*Можете да приготвите сами ванилова захар: вземете един буркан със захар и сложете вътре няколко разтворени шушулки ванилия. Оставете захарта да поеме аромата. Можете да използвате получената захар много пъти.
За сладкото тесто за пай с джинджифилови бонбони:
1. Разбийте маслото, захарта и солта с миксер, докато получите кремообразна смес. Добавете яйцата едно по едно и разбъркайте, докато получите гладка смес.
2. Изсипете в сместа цялото брашно наведнъж и разбийте, докато всички съставки се смесят. Не разбърквайте прекалено много.
3. Извадете тестото и го поставете върху набрашнена повърхност. Разделете го на 4 топки, увийте ги плътно в найлон и ги оставете в хладилника за цялата нощ или за 2 часа, докато се втвърдят. За този пай трябва използвате само една топка тесто. Запазете другите за друг път.
4. Нагрейте фурната до 160°С.
5. Разточете тестото и го постелете върху дъното на тава с диаметър 22-23 см. Надупчете тестото с вилици. Нарежете малко джинджифилови бонбони, поръсете ги върху тестото и ги притиснете с ръка, така че да потънат леко в него. Сложете тавата във фризера за 10 мин., за да се охлади тестото и след това го покрийте с хартия за печене и печете. Печете около 10 минути, докато придобие бледо златист цвят.
За лимоновия крем:
*Използвайте прибори и съдове от неръждаема стомана, за да не придобие лимоновият крем метален вкус.
1. На водна баня в съд от неръждаема стомана разбийте лимоновия сок, яйцата, яйчния жълтък, захарта и солта. Бъркайте постянно около 10 минути, докато сместа се сгъсти. Свалете съда от котлона и го оставете да изстине малко, като от време на време разбърквате.
2. През това време, нарежете маслото на парчета (големи колкото 1-2 супени лъжици). Добавете маслото към охладената лимонова смес и разбъркайте, докато се смесят. Това може да отнеме известно време. Кремът трябва да стане блед, много гъст и копринено гладък. Работете бързо, за да не се затопли маслото прекалено много и да развали лимоновия крем.
3. Веднага приберете крема в хладилника за по-късно или го използвайте веднага, като го намажете върху изстиналата кора на пая. Отгоре размажете крема на равен слой и го сложете в хладилника за малко, за да се затегне.
Сервирайте:
1. Извадете пая от хладилника, за да се затопли на стайна температура. След това разбийте малко сметана с малко пудра захар, докато получите пухкава смес. Сипете лъжица от сметаната върху филия от пая и украсете с джинджифилов бонбон.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ