Кайсиев пай с джинджифилов сладолед
Плодов пай със сладолед внася перфектното лятно настроение.
Необходими продукти:
За пая:
- 1/3 ч.ч. масло
- ½ ч.ч. захар
- 1 кг кайсии, разрязани на половинки
- сок и настъргана кора от един лимон
- тесто за пай или бутер тесто, достатъчно да покрие дъното на една 25 см. кръгла тавичка
За джинджифиловия сладолед:
- 2 ч.ч. пълномаслена сметана
- ¼ ч.ч. ситно нарязан пресен джинджифил
- 4 жълтъка
- ¼ ч.ч. захар
Начин на приготвяне:
За пая:
1. В огнеупорен съд с размери 25 см. разтопете маслото, добавете захарта и загрейте докато се образуват балончета и захарта се карамелизира.
2. Добавете лимоновия сок и настърганата лимонова кора и разбъркайте.
3. Сложете половинките кайсии с разреза надолу в карамела.
4. Покрийте с тестото.
5. Запечете в предварително загрята на 200 С фурна за 25 минути.
6. Оставете да се охлади за 10 минути, покрийте с чиния и обърнете, за да извадите пая от тавичката.
7. Сервирайте топъл с топка джинджифилов сладолед.
За сладоледа:
1. Сложете сметаната в малка тенджерка, добавете джинджифила и загрейте точно до под точката на кипене. Отстранете тенджерката от котлона и оставете настрани покритата с похлупак тенджерка, за да се накисне джинджифила в сметаната - за половин час.
2. Отцедете и извадете джинджифила от сметаната.
3. В отделен съд разбийте захарта и яйцата до пухкав сняг.
4. Загрейте отново сметаната и добавете постепенно яйцата. Не позволявайте сместа да кипне, трябва да се сгъсти колкото да полепва по дъното на лъжицата.
5. Отцедете сместа отново и я сложете в хладилника за няколко часа или цяла нощ и я замразете във фризера, за да се получи сладолед.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ