Лесни оризови спагети със скариди
Люта азиатска гоздба със скариди и зеленчуци.
Необходими продукти:
- 1/2 пакет оризови спагети
- сокът на 2 лайма
- 1 ч.л. захар
- 50 мл тайландски рибен сос
- 1 чили фино нарязано (използвайте ръкавици, за да не се подлютите)
- 16 бр. кралски скариди
- 2 скилидки чесън, фино нарязан
- 4 листа маруля, нарязана на тънки ленти
- около 12 листа тайландски босилек, нарязани на тънки ленти
- 4 или 5 стръка лук (зелен лук), нарязан
Начин на приготвяне:
1. Сложете спагетите в голяма тенджера със студена вода и ги сварете до омекване, но без да завира водата. Веднага щом омекнат, ги отцедете през гевгир и изплакнете със студена вода, за да спрете процеса на готвене. Покрийте и заделете.
2. В купа смесете сока от лайм, тайландския рибен сос, захарта и чилито. Заделете.
3. В горещ тиган сипете няколко с.л. фъстъчено олио или олио от канола и добавете чесъна. Сотирайте 15 сек. преди да добавите скаридите за 3 - 4 мин. и да свалите от огъня.
4. В купа сложете от сварените спагети и поръсете няколко с.л. от соса. Смесете нарязаните листа маруля, босилек и нарязания зелен лук и поръсете върху спагетите. Покрийте със скариди и поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ