Лесен бял хляб
Как се меси бял хляб.
Необходими продукти:
- 1 ч. ч. вода
- 1/4 ч. ч. мляко
- 1 1/2 с. л. (или 1 пакет) бързонадигаща се мая
- 1 с. л. захар
- 1 ч. л. сол
- 1 с. л. зеленчуково олио
- 3 ч. ч. брашно (плюс допълнително за месене)
Начин на приготвяне:
Забележка: Тази рецепта не е за автоматична пекарна за хляб!
1. Смесете водата, маята и захарта в купа.
2. Прибавете солта към 3 чаши брашно в голяма купа.
3. Разбъркайте течните и сухите продукти заедно и след това прибавете олиото.
4. Разбъркайте докато започне да се отделя от повърхността на купата, поръсете чаша брашно върху дървена повърхност и омесете тестото. Добавяйте колкото е необходимо брашно и месете около 10 мин.
5. Изстържете голямата купа и покрийте с малко олио. Прибавете тестото и покрийте с чиста кърпа. Сложете го на топло да втаса и да удвои обема си - 1-2 часа.
6. Когато е готово, ударете тестото върху работната повърхност и го отлепете. Разточете го на триъгълник (около 22 см x 45 см).
7. Навийте го, подпъхнете краищата и сложете в намаслена форма за печене на хляб или стъклен огнеупорен съд.
8. Покрийте и изчакайте отново да се надигне, докато удвои обема си - 45 мин. - 1 час.
9. Щом е готово, намажете горната част с малко разбито яйце и печете 30 мин. на 180°С.
10. Когато се изпече, го извадете веднага от фурната и оставете на решетка да се охлади.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ