Регистрация

Лесен бял хляб

Лесен бял хляб
Средно   |   Порции 4-8   |   Видяна: 3752

Как се меси бял хляб.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 ч. ч. вода
  • 1/4 ч. ч. мляко
  • 1 1/2 с. л. (или 1 пакет) бързонадигаща се мая
  • 1 с. л. захар
  • 1 ч. л. сол
  • 1 с. л. зеленчуково олио
  • 3 ч. ч. брашно (плюс допълнително за месене)

Начин на приготвяне:

Забележка: Тази рецепта не е за автоматична пекарна за хляб!

1. Смесете водата, маята и захарта в купа.

2. Прибавете солта към 3 чаши брашно в голяма купа.

3. Разбъркайте течните и сухите продукти заедно и след това прибавете олиото.

4. Разбъркайте докато започне да се отделя от повърхността на купата, поръсете чаша брашно върху дървена повърхност и омесете тестото. Добавяйте колкото е необходимо брашно и месете около 10 мин.

5. Изстържете голямата купа и покрийте с малко олио. Прибавете тестото и покрийте с чиста кърпа. Сложете го на топло да втаса и да удвои обема си - 1-2 часа.

6. Когато е готово, ударете тестото върху работната повърхност и го отлепете. Разточете го на триъгълник (около 22 см x 45 см).

7. Навийте го, подпъхнете краищата и сложете в намаслена форма за печене на хляб или стъклен огнеупорен съд.

8. Покрийте и изчакайте отново да се надигне, докато удвои обема си - 45 мин. - 1 час.

9. Щом е готово, намажете горната част с малко разбито яйце и печете 30 мин. на 180°С.

10. Когато се изпече, го извадете веднага от фурната и оставете на решетка да се охлади.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 25 мин.
Време за готвене: 2 часа

Рейтинг и коментари (1)

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта