Кюфтета с плънка от кашкавал
Домашни кюфтенца в стил вълчо мезе с много подправки и сърцевина от размекнат кашкавал.
Необходими продукти:
- 600 г кайма смес
- 300 г кашкавал
- 2 глави лук
- 1 яйце
- 3 филии бял хляб
- сол
- червен и черен пипер
- чесън на прах (може и с намачкани скилидки)
- кимион (с повече става по-вкусно)
- чубрица
- 1 с.л. олио по желание
Начин на приготвяне:
1. Замесете каймата с нарязания на ситно лук, чесъна, подправките, мазнината по желание и яйцето.
2. Намокрете хляба под течаща вода и го наронете в каймата.
3. Нарежете кашкавала на ленти с дебелина и широчина от около половин сантиметър и дължина от 5 сантиметра.
4. Оформеете част от каймата на продълговата плескавица с дебелина от половин сантиметър, дължина от 7 см. и широчина от около 5 см. Можете да правите всичко на око, като преценявате начина по който кашкавалът ще се завие в каймата.
5. Завийте всяко кашкавалче в кюфтенцата и ги подредете в застлана с алуминиево фолио тава, като се стремите мястото, на което каймата се е приплеснала да бъде отгоре. Имайте предвид, че шансът кюфтенцето да се разтвори на спойката, когато кашкавалът се разтече, е голям. Но когато тази спойка остане отгоре, се получава красив ефект на пълнено месно гнездо с течен кашкавал.
6. Печете в средата на загрята на 250 градуса фурна до желаната готовност.
7. След като изключите фурната, можете да поръсите допълнително и с настърган кашкавал.
Добър апетит!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ