Кутийки с китайски праз
Множество продукти от китайската кухня, обвити от хрупкава коричка.
Необходими продукти:
За пълнежа:
- 2 порции фунчоза (70 г)
- 300 г китайски праз (по желание можете да оставите и главите)
- 280 г свинска кайма
- 2 яйца
- 4 с.л. сушени (дребни) скариди
- 3 г сол (или на вкус)
- 3 г сух пилешки бульон (или на вкус)
- 1/4 ч.л. захар
- 1/2 ч.л. смлян черен пипер или на вкус
- 2-3 с.л. леко сусамово олио
За тестото:
- 2 чаши брашно
- 2/3 чаша гореща вода
- 1/3 чаша студена вода
Начин на приготвяне:
1. Сварете спагетите докато омекнат и станат прозрачни. Прецедете и нарежете спагетите на малки ивички (дълги 1 см) Отделете настрана.
2. Измийте и нарежете праза на парчета с големина 0,5 см. Отделете настрана.
3. В тиган запържете каймата до готовност. Отделете настрана.
4. Смесете 2-те яйца и изпържете до готовност. След това нарежете яйцата на малки парчета. Отделете настрана.
5. Загрейте котлона на средно ниска температура и бързо задушете скаридите в лекото сусамово олио (за 30 сек.)
6. Добавете праза, спагетите, каймата и яйцата.
7. Овкусете със сол, пилешки бульон, захар, черен пипер на вкус. Сега плънката е готова. Оставете я настрани, докато приготвяте тестото.
8. В голяма купа отмерете 2 чаши брашно. Налейте 2/3 от горещата вода и като бъркате с клечки или шпатула, бързо смесете водата и брашното заедно, докато стане на бучки. Ако тестото е твърде горещо, за да работите с него, оставете да се охлади.
9. Започнете да месите тестото, бавно, като добавяте студена вода към него, докато се оформи малка топка (може да ви е необходима по-малко от 1/3 чаша студена вода)
10. Нарежете тестото на парчета с тегло 40 г всяка. Разточете тестото в кръг. Сложете с лъжижа от готовия пълнеж в тестото.
11. Сгънете го наполовина, като изрязвате неравните краища с помощта на купа. Надупчете краищата, за да се залепят.
12. Загрейте незалепващ тиган на среден огън. Когато се сгорещи, намажете със зехтин. Изсипете кутийките с праз и пържете за около 2-3 минути от всяка страна, докато не станат златисти.
13. Ако искате кутийките ви да са по-леки на мазнини, можете да ги изпържите и без да слагате олио в тигана. Загрейте и от двете страни докато не получат хрупкава златиста коричка.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ