Кроасани с бадеми
Нетрадиционен десерт с бутер тесто и ядки.
Необходими продукти:
- 4 големи кроасана, от предишния ден (или пакет замразено бутер тесто)
- 1/2 ч.ч. захар
- 2/3 ч.ч. бланширани бадеми
- щипка сол
- 1 бучка масло (нарязано на кубчета)
- 2 яйца
- бадемов екстракт
- 1 ч.ч. вода
- 2 с.л. захар
- 3 с.л. трипъл сек, лек ром или амарето (по желание)
- пудра захар и нарязани на филийки бадеми за поръсване
Начин на приготвяне:
1. Ако използвате бутер тесто, го размразете според указанията на опаковката, нарежете го на 6 парчета и го пригответе според инструкциите. След това го оставете на стайна температура за 1 ден.
2. На другия ден, загрейте предварително фурната на 180ºС.
3. В тенджера сложете водата, захарта и алкохола (ако ще използвате) да заврят на котлона. Намалете огъня до слаб и разбъркайте до разтваряне на захарта. Свалете от огъня и сложете сиропа в купа, да се охлади до стайна температура.
4. В кухненски робот, смесете захарта, солта и бадемите на фино брашно. Добавете маслото и разбийте до хомогенност. Добавете едно по едно яйцата и разбивайте до получаването на кремообразна смес.
5. Разполовете кроасаните и ги натопете в сиропа, така че да се покрият хубаво и ги сложете в тавичка за печене, постлана с пергаментова хартия.
6. Намажете с около 2 с.л. от крема едната половина и покрийте с другата половина на кроасана (или тестото). Намажете с още 1 с.л. отгоре и поръсете с нарязани бадеми. Повторете с останалите кроасани и печете около 15 мин.
7. Преди поднасяне поръсете с пудра захар.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ