Крехки ребърца с кетчуп и соев сос
Печени свински ребра във фолио на бавен огън с глазура от кетчуп.
Необходими продукти:
- 2 парчета свински ребра с месо по тях - около 1,6 кг общо
- 2 ч.л. горчица
- сол и пипер
- сух кориандър
- чесън на прах
- червен пипер
- 4 с.л. кетчуп
- 4 с.л. соев сос
- 1 с.л. захар
- 1 с.л. пушен пипер (може да замените със сладък червен пипер, ако нямате пушен)
- 2 скилидки чесън
Начин на приготвяне:
1. Махнете ципата от долната страна на ребрата, като оставите двете парчета цели. След това обтрийте всяко от тях с по лъжичка горчица. Положете върху дъска и поръсете първо от едната, после и от другата страна щедро със сол, черен и червен пипер, чесън на прах и кориандър. Обтрийте. Можете да оставите така до момента на готвене или да продължите директно с него.
2. Откъсенете голям лист алуминиево фолио, а в него поставете по-малък лист хартия за печене. Положете едното парче с ребра върху хартията с месото нагоре и завийте хартията от горната му страна на бонбон. След това завийте и с алуминиевото фолио така, че разгръщането пак да се пада от горната страна. Повторете с нов лист алуминиево и хартиено фолио и другото парче ребра.
3. Положете двата бонбона със загръщането нагоре в тава и пъхнете в загрята на 160 градуса фурна. След 2:30 часа ще трябва да извадите.
4. Върнете се в кухнята 15 минути по-рано, за да направите глазурата. В касерола разбъркайте кетчупа със соевия сос. Добавете захарта и пушения пипер и пуснете на умерен огън. След 5 минути минете през преса чесъна и оставете на изключен котлон още 5 минути да покъкри.
5. Разгърнете двете меса, като ги оставите във фолиата. Ето защо е важно загръщането да се пада от горната страна. След това разпределете соса върху ребрата, а фурната увеличете на 200 градуса. Ако искате да е равномерна глазурата, размажете с четка. Върнете във фурната за още 12 минути без да покривате с фолио.
6. Извадете, изчакайте да се охлади 5-6 минути и разделете на порции. Сервирайте със зеленчуци и гарнитура по желание.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ