Крем супа с аспержи и гъби
Пюрирана супа от аспержи с кладница и масло.
Бон Апети
Излъчен на 13.04.2018
Пюрирана супа от аспержи, сгъстена с Ру, застроена с жълтъци и лимонов сок и поднесена в компанията на пържени в масло връхчета от аспержи и гъби кладница готвят Лора и Стоян. Това е пролетно ястие без месо, в което се усеща свежест и лекота на храната, въпреки голямото количество масло, погълнато от рецептата.
Започваме с аспержите като ги обелваме, нарязваме на тръбички, заделяме част от връхчетата за украса, а останалите запържваме в зехтин. Щом започнат да хващат коричка, наливаме бяло вино, готвим до редуциране и след това наливаме вода. Оставяме да се сварят. После пюрираме до съвършена гладкост, а отделно си правим Ру. Това е базисен сос от запържено брашно в масло. Със своеобразния сгъстител превръщаме супата в кадифена смес. След това я застройваме с разбити жълтъци с лимонов сок, подправяме със сол и пипер и дърпаме от котлона.
Отделно в тиган с разтопено масло запържваме нарязани на едро гъби кладница. В друг съд пак в масло пържим заделените връхчета от аспержи. Всяка порция поднасяме с парчета гъби и аспержи. Изглежда много красиво. Пък и е вкусно.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ