Крем-супа от гъби
Млечна нискокалорична супа с гъби.
Необходими продукти:
- около 400 г печурки (или повече)
- 100 мл мляко
- 100 мл сметана
- хубав зехтин Еxtra virgin
- 1 с.л. сос от стриди
- масло
- пипер и сол
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- печени филирани бадеми
- лют червен пипер
- питки хлаб за поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Нарежете гъбите на едри кубчета. Заделете няколко хубави гъби, които да нарежете на тънки филийки за украса при поднасяне.
2. Фино нарежете лука и чесъна и ги запържете до златисто, но не и до покафеняване, защото вкусът на лука става прекалено силен и този на гъбите ще се изгуби. Извадете от тигана.
3. В същия съд сгорещете зехтин и едра бучка масло. Изпържете нарязаните на кубчета гъби до покафеняване и готовност. Овкусете със сол и пипер. Извадете от тигана.
4. На тяхно място сложете гъбите, които сте нарязали на тънки филийки и ги поразбъркайте на изключен котлон, но на все още горещ тиган. Оставете ги така, докато приготвяте останалото.
5. Смесете в блендера 2/3 от нарязаните на кубчета и запържени гъби с лука и чесъна и млякото до получаване на възможно най-гладка смес.
6. Върнете сместа на котлона и добавете сметаната, бучка масло, около 1 ч вода и 1 с.л. сос от стриди. Добавете останалата 1/3 от нарязаните на кубчета гъби. Разбъркайте хубаво и оставете да къкри за около 10 мин.
7. Сипете в затоплени купи за супа. Украсете със заделените и нарязани на филийки гъби, филирания бадем и поръсете със зехтин, смесен с червен пипер в съотношение 2:3. По желание добавете и фино нарязан магданоз.
8. Поднесете с препечени питки - срежете на две питките и ги поръсете с малко олио. Препечете в сгорещен тиган и от двете страни до покафеняване и до получаване на хрупкава коричка.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ