Ягодов баварски крем
Сладкиш с глазура от ягодов или боровинков мармалад.
Необходими продукти:
За основата:
- 2 яйца
- 60 г захар
- 1 ч.л. бакпулвер
- ванилов екстракт
- 60 г брашно
За крема:
- 500 мл прясна сметана
- 90 г + 30 г захар
- 300 г ягоди
- ½ лимон
- 6 листа желатин
Желе за топинг:
- ягодов сироп или мармалад
- боровинков мармалад (по желание)
- 2 листа желатин
Начин на приготвяне:
За основата:
1. Имате много възможности за основа. Например, можете да направите истински блат, или да използвате бисквитки.
2. Разделете яйцата на белтъци и жълтъци. Разбийте белтъците, докато станат твърди. В друга купа, разбийте жълтъците със захарта. Добавете малко ванилов екстракт, за да им придадете хубав вкус и бакпулвера. Докато бъркате, добавете брашното постепенно, докато получите добра консистенция. Добавете малко от твърдите белтъци към сместа и разбъркайте. Добавете останалото от белтъците и отново внимателно разбъркайте.
3. Печете в тава за кекс на 180 градуса за 15 минути (проверете с нож дали е готово).
За крема:
1. В миксер или кухненски робот, сложете плодовете, 30 гр захар и лимоновия сок. Блендирайте, докато получите хубаво пюре.
2. Накиснете желатина в студена вода за около 10 минути. В дълбок тиган, загрейте малко от плодовата смес и добавете желатина. Бъркайте, докато желатина се разтвори напълно, и добавете останалото от плодовото пюре. Разбъркайте и оставете да се охлади малко.
3. Разбийте прясната сметана, докато се втвърди (Внимавайте да не стане на масло! Спрете преди да пожълтее!).
4. За да разбиете прясната сметана по-лесно, сложете купата и прясната сметана във фризера за около 20 минути.
5. Добавете плодовете и желатиновото пюре към разбитата сметана и разбъркайте внимателно, докато получите хомогенен крем.
6. Най-добре е да използвате съд за печене на кекс, без дупка по средата. Сложете основата на дъното и покрийте с крема. Загладете добре повърхността.
Топинг:
1. Вземете няколко лъжици ягодов или боровинков мармалад. Загрейте ги в тигана с малко вода. Оставете да се охладят за малко и добавете размекнат желатин.
2. Изсипете всичко това върху сладкиша (добре е да се е охладил за поне 30 минути,а топингът да не е готрещ, за да не се разтече сладкишът ви). Оставете да се охлади в хладилника за около 6 часа, така че да се стегне добре.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ