Коледна медена шунка
Печена шунка с мед и карамфил.
Необходими продукти
- 3 кг шунка
- 1/4 ч.ч. карамфил, цели зърна
- 1/4 ч.ч. тъмен царевичен сироп
- 2 ч.ч. портокалов сок
- 2/3 ч.ч. масло
- 1 с.л. млян черен пипер
Начин на приготвяне
1. Тъй като шунката е по начало солена, накиснете във вода за една нощ.
2. На следващия ден махнете всякаква кожа и оставете само около 60 мм мазнина. Оставете шунката на стайна температура около час и половина-два преди печенето. Предварително загрейте фурната на 160 градуса. Поставете месото на покрита с фолио решетка в плитка тава с мазната част нагоре или отрязаната страна надолу. Печете докато е почти готово, около 45 минути, след това извадете от фурната. Оставете да изстине за половин час.
3. Преди да приготвите шунката, трябва да направите триъгълния мотив за по-красив вид. За целта използвайте малък остър нож и направете диагонални разрези по едната страна, след това обърнете тавата и продължете с диагоналните ленти докато се получи ромбоиден ефект.
4. За глазурата загрейте царевичен сироп, мед, масло и пипер докато маслото се разтопи и сместа е гладка.
5. С помощта на четка за готвене намажете печената шунка, като ромбоидната страна е отгоре и върнете на решетката за още 30 минути във фурната на 160 градуса. Като на всеки 5 минути го поливате с глазурата.
6. Извадете от тавата и поставете на поднос. Това не е само коледна рецепта, макар че е най-популярна по зимните празници. Украсете подноса със зеленчуци, например сладки картофи или моркови.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ