Регистрация

Коледна медена шунка

Коледна медена шунка
Лесно   |   Порции 12   |   Видяна: 3924

Печена шунка с мед и карамфил.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти

  • 3 кг шунка
  • 1/4 ч.ч. карамфил, цели зърна
  • 1/4 ч.ч. тъмен царевичен сироп
  • 2 ч.ч. портокалов сок
  • 2/3 ч.ч. масло
  • 1 с.л. млян черен пипер

Начин на приготвяне

1. Тъй като шунката е по начало солена, накиснете във вода за една нощ.

2. На следващия ден махнете всякаква кожа и оставете само около 60 мм мазнина. Оставете шунката на стайна температура около час и половина-два преди печенето. Предварително загрейте фурната на 160 градуса. Поставете месото на покрита с фолио решетка в плитка тава с мазната част нагоре или отрязаната страна надолу. Печете докато е почти готово, около 45 минути, след това извадете от фурната. Оставете да изстине за половин час.

3. Преди да приготвите шунката, трябва да направите триъгълния мотив за по-красив вид. За целта използвайте малък остър нож и направете диагонални разрези по едната страна, след това обърнете тавата и продължете с диагоналните ленти докато се получи ромбоиден ефект.   

4. За глазурата загрейте царевичен сироп, мед, масло и пипер докато маслото се разтопи и сместа е гладка.

5. С помощта на четка за готвене намажете печената шунка, като ромбоидната страна е отгоре и върнете на решетката за още 30 минути във фурната на 160 градуса. Като на всеки 5 минути го поливате с глазурата.

6. Извадете от тавата и поставете на поднос. Това не е само коледна рецепта, макар че е най-популярна по зимните празници. Украсете подноса със зеленчуци, например сладки картофи или моркови.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 15 мин.
Време за готвене: 45-60 мин.

Рейтинг и коментари (3)

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта