Коледен кейк със стафиди, мляко и ядки
Празничен кекс с маслено тесто и снежна глазура.
Необходими продукти:
- 200 грама масло или маргарин
- 4 с.л. какао
- 1,5 ч.ч. захар
- 0,5 ч.ч. мляко
- 2 ч.ч. брашно
- 4 яйца
- 1 ч.л. бакпулвер
- ванилова захар на вкус
- стафиди на вкус
- ядки по избор (орехи, бадеми, кашу, лешници)
Начин на приготвяне:
1. В тенджерка изсипете млякото, какаото и захарта и на слаб огън разбърквайте до хомогенизиране, но без да кипва.
2. Щом се разтвори, добавете и маслото или маргарина и продължете да бъркате до пълното му разтапяне.
3. Разбийте яйцата.
4. Пресейте брашното с бакпулвера.
5. Смесете яйцата с прахообразната смес, добавете млечната течнос, като си запазите няколко с.л. от нея за глазиране и разбъркайте.
6. Добавете стафидите, ваниловата захар и ядките (може да ги натрошите или скълцате, а може и да ги оставите цели) и разбъркайте отново.
7. Намазнете и набрашнете тавичка за печене на кексове и изсипете тестото вътре.
8. Печете на 180 градуса в средата на предварително загрята фурна до готовност.
9. След изваждане по желание глазирайте с млечната смес или поръсете с пудра захар.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ