Коледен кекс със стафиди и портокалови корички
Коледен сладкиш със сушени плодове, цитрусови корички и медена глазура.
Бон Апети
Излъчен на 01.12.2017
Благоуханен коледен кейк със сушени плодове, портокалови корички, аромат на джинджифил и анансон и кора от карамелизиран мед в портокалов сок правят Лора и Стоян, като поясняват, че не е задължително този десерт да се приготвя само на Рождество Христово. А ако имате повече време - направете го поне ден по-рано, за да се отпусне и да се превърне в истинско сладкарско изящество. Като повечето свои събратя и този не се прави особено сложно, въпреки че може да бъде обявен за специален кекс с богат плодов пълнеж.
Първо се кипва вода и в нея се запарва чай Ърл Грей. Щом леко се охлади, се вадят пакетчетата и в ароматната течност се пускат настърганите кори на един портокал и голямо количество бели и тъмни стафиди. Оставяме да се накиснат. През това време разбиваме с търпение яйца с кафява захар. После в друга купа смесваме брашно с бакпулвер, джинджифил и анасон на прах. При брашното добавяме яйчената смес и отцедените от чая стафиди и портокалови корички. След това покриваме формичка за кекс с хартия за печене и пускаме сладкиша да се пече.
А докато той се готви, кипваме сока на един портокал и разтваряме мед в него. След 1 час и 10 минути вадим кекса от фурната, намазваме кората му с медената смес и връщаме обратно за още 10-тина минути. След това вадим окончателно и отново намазваме щедро с медения цитрусов сос. Оставяме сладкиша да си почине и да попие хубаво сладката плодова заливка.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ