Класически макарони пене с кюфтенца
Паста със свинско и телешко месо.
Продукти:
- 250 г говежда кайма
- 500 г свинска кайма
- около 6 пресни листа градински чай, нарязани на много дребно
- 1 настъргана глава лук
- 1 филия бял хляб, надробен на много ситно
- 2 консервни кутии с продълговати домати (или нарязани домати)
- 1 голямо червено люто чушле, нарязано на много дребно
- 250 г гъби, нарязани на тънки филийки
- 1 с.л. доматено пюре
- 500 мл зеленчуков или пилешки бульон
- 4 резена шарен бекон, нарязан на много дребно
- 3 счукани скилидки чесън
- около 400 г макарони пене
- около 6 листа пресен босилек
- малко пресен риган (може и сушен)
Начин на приготвяне:
1. Смесете много добре свинската кайма, говеждата кайма, лука, градинския чай и щедро количество подправки в една купа. Оформете сместа на кюфтенца и ги запазете за по-късно.
2. Загрейте леко малко зехтин в голям, дълбок тиган. Сложете в него бекона и гъбите и ги запържете, докато беконът леко покафенее, а гъбите омекнат – около 4-5 мин.
3. Добавете доматеното пюре и чесъна и разбъркайте добре. Пържете 1 минута, като внимавате сместа да не загори – можете да намалите огъня или да налеете съвсем малко вода.
4. Добавете и консервираните домати. Ако използвате консерва с цели домати, първо ги нарежете на парчета. Изчакайте сместа да закъкри.
5. Добавете бульона.
6. Разбъркайте добре и добавете кюфтенцата. Покрийте тигана и говете 30 мин.
7. Ако използвате сушен риган, а не пресен, добавете го сега.
8. Махнете капака и оставете ястието да се вари още 20 мин., така че течността да се изпари и сосът да се сгъсти до желаната консистенция. През това време сварете макароните според указанията на опаковката им.
9. Преди да свалите соса от огъня, накъсайте босилека и ригана и разбъркайте.
10. Смесете соса с макароните и сервирайте. Поръсете с малко настърган пресен пармезан.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ