Китайски тарталети с яйца
Чудесна идея за вкусен и доста нетрадиционен десерт.
Необходими продукти:
За яйчения пълнеж:
- 400 г мляко (3.3 ч/825 мл)
- 350 г яйца (7 средно големи яйца/6 големи яйца)
- 275 г захар (1.5 ч/375 мл)
- 1 щипка сол (1/8 ч.л.)
За кората:
- 220 г брашно (1.2 ч/300 мл)
- 80 г пудра захар (150 мл)
- 150 г масло, размекнато и нарязано на кубчета (2/3 ч)
- 50 г яйца (1 яйце)
- 2 г сол (1/2 ч.л.)
Начин на приготвяне:
На пълнежа:
1. Изсипете всички продукти за соса, приготвен от яйцата и млякото в голяма тенджера и оставете на най-ниската температура (не повече от 50ºC).
2. С бъркалка разбийте яйцето в една посока (не правете балончета), докато захарта се разтвори.
3. Пресейте през сито соса и махнете всички ненужни части от яйца. Оставете да изстине и заделете настрана.
4. Махнете всякаква пяна и твърди частици, когато сосът се охлади. Сместа трябва да е копринено жълта.
На коричката:
1. Пресейте брашното и пудрата захар в купа.
2. Добавете маслото, яйцето и солта. С помощта на ръчен миксер разбийте на най-ниска скорост (внимавайте да не се разпръсне брашното) или просто разбъркайте на ръка.
3. Когато тестото се обедини, върху набрашнена повърхност направете пънче и нарежете на 20 парчета.
4. Направете тестените парчета на топка и я смачкайте с длан.
5. Сложете тестото във формичка за мъфини (или за тарталети) и с палец оформете ръбчетата.
На тарталетите:
1. Сипете пълнежа в тарталетите (напълнете до 80% от обема).
2. Печете 20 мин. при 180ºC.
3. За да проверите дали са готови, разклатете тавичката и ако пълнежът е твърд и като желе, значи са готови.
4. Охладете 30 мин. и внимателно повдигнете и извадете с намаслен нож.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ