Кекс с ананас, какао и плодова глазура
Цитрусов кекс с какаов блат, ванилова сърцевина и парченца плодове.
Необходими продукти:
- 6 яйца
- 2 ч.ч. брашно
- 1 ч.ч. захар
- 200 грама масло
- 1/2 ч.ч. пудра захар
- 1/2 ч.ч. подсладено детско какао
- 1 консерва от 250 грама шайби ананас в сладък сос
- 1/2 лимон
- ванилия
- 1 пакет бакпулвер
- 2 с.л. нишесте
Начин на приготвяне:
1. Отцедете ананаса от сока като запазите и течността.
2. Този кекс се прави с две отделни теста, затова започнете с първото като смесите 3 яйца с 1/2 ч.ч. захар, 1/2 ч.ч. пудра захар и половината от маслото. Разбийте добре и добавете 1 ч.ч. брашно, 1 пакет ванилия и половин пакет бакпулвер. Бъркайте до хомогенизиране. Можете да използвате миксер, който ще улесни работата ви.
3. Второто тесто е шоколадово и него ще направите като смесите какаото с 3 яйца и 1/2 ч.ч. захар. След това вкарайте в състава 100 грама масло, 1 ч.ч. брашно и другата половина от пакета бакпулвер.
4. Нарежете ананаса и го разпределете сравнително по равно и в двете смеси.
5. Намазнете дъното и стените на формичка за печене на кексове, изсипете първо какаовото тесто, след това и ваниловото.
6. Печете до готовност на 180 градуса (отнема около 55 мин.)
7. Докато кексът се пече пригответе глазурата като изцедите сока на половин лимон, смесите го с 2 с.л. нишесте и разбиете хубаво. Подгрейте соса от консервата ананас и добавяйте в него при непрестанно разбъркване лимоновата смес. Махнете от огъня и изчакайте леко да се охлади.
8. След изпичане на кекса намажете с ананасовата смес или при нарязване покапете с нея вътрешността на парчетата, за да се сиропират.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ