Качиаторе - пилешко с вино, гъби и домати
Пилешко по италиански - качиаторе бутчета във винен сос със зеленчуци.
Необходими продукти:
- 2 с.л. олио
- 4 цели пилешки бутчета
- 2 глави лук (около 250 г общо)
- 180-200 г сладки чушки (различен цвят е по-красиво)
- 250 г гъби
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. суха мента
- 1 ч.л. сух риган
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 2 скилидки чесън
- 1 ч.л. захар
- 100 мл бяло вино
- 700 г домати
Начин на приготвяне:
1. Лука нарежете на тънки полумесеци, пилешките бутчета разделете на горна и долна част, доматите нарежете на кубчета, чушките - на лентички, а гъбите на полумесеци с дебелина около 0,5 см.
2. Сгорещете олиото в тиган и запържте двустранно бутчетата за по 3-4 минути от страна. Извадете.
3. На тяхно място сложете лука, чушките и гъбите. Гответе и бъркайте няколко минути докато продуктите се наместят и смесят в тигана. Оставете ги на спокойствие за 5 минути да се готвят на умерен огън.
4. Поръсете солта, пипера, захарта, ментата и ригана. Добавете намачкания или пресиран чесън. Разбъркайте, залейте с бялото вино и кипнете. Оставете да се готви за 3 минути.
5. Добавете доматите, похлупете, намалете огъня на слаб към умерен и оставете така за 7 минути.
6. Подредете бутчетата върху задушените зеленчуци с кожата нагоре. Сложете капака и оставете за 15 минути.
7. Обърнете бутчетата и захлупете отново. Гответе още 15 минути.
8. Обърнете бутчетата от първата страна и гответе 5 минути или докато не прецените, че месото е готово.
9. Махнете от огъня, поръсете с листа магданоз за разкош и поднесете докато е топло.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ