Картофи с бекон и гъби в яйчена спойка
Варени картофи с гъби, лук и колбас в заливка от разбити яйца с коричка от кашкавал.
Необходими продукти:
- 3 картофа - ако са млади, още по-добре
- 4 яйца
- 150 мл мляко
- 1/2 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. куркума
- 1/3 ч.л. млян черен пипер
- 1 ч.л. провансалски микс или сухи подправки по избор - риган, мащерка, розмарин, босилек, чубрица
- 200 г шунка или бекон
- 200 г пресни печурки или други свежи гъби по избор
- 1 глава лук
- 2 с.л. олио
- сол и пипер
- 100 г кашкавал
- магданоз
Начин на приготвяне:
1. Картофите сложете да се сварят цели и с обелката. Ако кожичката им е тънка, след това въобще не белете. Когато са готови, извадете от водата, охладете и нарежете на шайби с дебелина около 2-2,5 см.
2. Докато картофите врат, не губете време, ами си пригответе останалите продукти. Разбийте в купа яйцата със 150 мл мляко, 1/2 ч.л. сол, 1/3 ч.л. млян пипер, куркумата и избраната от вас подправка.
3. Почистете гъбите и ги нарежете на полумесеци. Същото направете и с главата лук. Шунката или бекона нарежте на лентички, а кашкавала - рендосайте.
4. Сгорещете олиото в тиган с незалепващо покритие и диаметър 26-28 см на умерен огън. Запържете лука за 2 минути, добавете гъбите и гответе докато позлатеят. Овкусете със сол и пипер.
5. Добавете колбаса и гответе още няколко минути. След това сипете 1/3 (на око) от яйчената смес. Намалете огъня на умерен към слаб. Върху така изсипаните яйца и останалите продукти подредете плътно шайбите картофи. Ако ви останат малки парченца - запълнете луфтовете. След това залейте с останалите яйца и сложете капак. Оставете да се готви за 15 минути.
6. С помощта на голяма чиния обърнете своеобразния омлет и поръсете новата горна страна с кашкавала. Сложете капака и оставете за още 5-6 минути докато се разтопи.
7. Прехвърлете в чиния и поръсете с листенца наситнен магданоз. Разрежете на триъгълни парчета като пица или разполовете, ако ще хапват само два лакомника. А после се насладете докато е топло.
Източник: YouTube/Schnelles Rezept
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ