Картофена фритата с шунка
Дебел омлет с картофи, колбас и зеленчуци.
Необходими продукти:
- 4 яйца
- 2 с.л. зехтин
- 20 г масло
- 250 г картофи
- 50-80 г гъби
- 1 глава лук
- 1 чушка
- 1 домат
- 150-200 г шунка или бекон
- 100 г рендосан кашкавал
- сол и пипер на вкус
- магданоз
Начин на приготвяне:
1. Обелете картофите, нарежете ги на четвъртини и ги пуснете да се варят в едва кипяща подсолена вода. Гответе докато омекнат добре - около 25 минути.
2. През това време си пригответе останалите продукти - гъбите измийте и наситнете; обелете и наситнете лука и доматите, чушката нарежете на тънки полумесеци; колбасът - на кубчета, разбийте яйцата в купа, а кашкавала - рендосайте.
3. Сгорещете 1 с.л. олио и в него разтопете 10 г от маслото. Използвайте тиган с огнеупорна дръжка. Картофите отцедете от водата на варенето и запържете в тигана. След това прехвърлете в чиния. Трябва да хванат апетитен загар.
4. В същия тиган повторете упражнението с мазнината, изсипете гъбите и лука, гответе малко, добавете чушката и домата и пържете на умерен огън 5-8 минути. Можете да добавите подправки като мащерка, розмарин или чубрица по желание. След това върнете картофите, добавете колбаса и залейте с яйцата. Осолете и опипрете на вкус и оставете да се готви на слаб огън за 10-15 минути. През това време загрейте фурната на 200 градуса.
5. Преместете фритата вътре за 4-5 минути, след това извадете и поръсете с рендосания кашкавал и по желание с магданоз за украса.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ