Картофен огретен с бекон и грах
Печени варени картофи с бекон, кисели краставички и грах в сметанов сос.
Необходими продукти:
- 1 кг картофи
- 400 г бекон или друг вид пушен колбас по ваш избор
- 200 г кисели краставички
- 1 консерва грах – окколо 300 г отцедено тегло на варивото
- 2/3 ч.л. червен пипер – още по-добре, ако имате пушен
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. чубрица или мащерка
- 1/3 ч.л. млян черен пипер
- 200 мл млечна течна незаквасена готварска сметана
- 50-80 г кашкавал по желание
- лист прясна билка за украса
Начин на приготвяне:
1. Картофите измийте и сложете в тенджера задължително без да белите. Така няма да попият вода и да станат блудкави. Освен това на следващия етап от готвенето ще са по-сухи и с радост ще погълнат от ароматния сметанов сос. Залейте с вода, кипнете на силен огън, намалете на умерен след завиране на водата и гответе докато омекнат.
2. Докато картофите се варят, си направете останалата част от ястието. Нарежете на ситно киселите краставички и прехвърлете в тава. Отцедете зърната грах от сока на консервата и добавете при краставичките.
3. Бекона нарежете на кубчета и изсипете в сух тиган. Сложете на котлона и пуснете на умерен огън. Бъркайте 5-6 минути след като зацвърчи. После изсипете с все отделилия се сос при останалите продукти в тавата.
4. Готовите картофи отцедете от водата докато са топли, за да не попиват допълнително количество течност. Оставете ги встрани докато се охладят, а после обелете и нарежете при останалите продукти на кубчета като за Руска салата.
5. Залейте със сметаната, добавете солта, двата вида пипер и чубрицата и размешайте много добре.
6. Печете в предварително загрята на 190 градуса фурна за 20 минути.
7. Малко преди изваждане можете да поръсите с рендосан кашкавал и да върнете, за да се запече.
8. Украсете с лист прясна подправка и сервирайте топло със соса от готвенето.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ