Картофен огретен
Картофен огретен със сметанов сос.
Необходими продукти:
- 6 малки до средни картофа (червени или жълти)
За сметановия сос:
- 2 скилидки чесън, счукан
- 1 1/2 ч.ч. пълномаслена сметана
- 1 с.л. нарязан магданоз
- 1 с.л. нарязан зелен лук
- 1/2 ч.ч. настърган пармезан
- 1/2 ч .ч.смес от настъргани сирена: моцарела, грюер, романо и асиаго или други сирена по избор
- сол и пипер
- допълнително настъргано сирене за поръсване
- 1-2 с.л. масло
- нарязан магданоз за украса
Начин на приготвяне:
1. Пригответе сметановия сос, като разбъркате в купа всички необходими за него продукти. Смесете с 1/4 от този сос нарязаните на тънки филийки и обелени картофи и разбъркайте хубаво.
2. Подредете картофите в намазана с масло тавичка за печене на слоеве. Върху всеки слой поръсете още сирене, ако желаете.
3. Накрая излейте отгоре останалия сметанов сос и покрийте с щедро количество сирене и бучки масло и поръсете с нарязан магданоз.
4. Покрийте с фолио и печете във фурната на 180ºС за 1 час.
5. Свалете фолиото и сложете под грила на фурната за още 15 мин., да се изпече до златисто.
Поднесете с хубав стек.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ