Как се опушват патешки гърди
Домашно пушено месо, сервирано с листни зеленчуци.
Бон Апети
Излъчен на 20.11.2017
Как се правят пушени гърди - на този въпрос отговарят Лора и Стоян, които приготвят пред очите ни пушени патешки гърди с уговорката, че почти всяка мръвка от телето, пилето и прасето може да се сготви по този начин. А след това сервират деликатното месо със свежа салата от листни зеленчуци с горчичен дресинг, сушени череши и синьо сирене. Това е ястие, което можете да опитате само в луксозен ресторант или пък да отделите време, за да го направите у дома си.
Първо се мариноват патешките гъдри като се приготвя саламура. Във водата се разтваря морска сол, захар, кленов сироп и червено десертно вино. Добавя се дафинов лист, хвойна и мащерка. Мръвките се потапят в саламурата, натискат се с тежък съд така, че да останат напълно потопени и се прибират в хладилник за 8 часа. След това се изплакват в студена вода, подсушават се хубаво и се готвят в домашен уред за опушване за 2 часа. Стоян препоръчва дъбови стърготини и температура от около 90 градуса. Готовото месо се оставя да почине и да се охлади.
През това време в купа смесваме зеленчуците, които сме измили и подсушили хубаво. В съда влизат листенца рукола и бейби спанак, накъсани радичио и маруля. Отгоре се заливат с дресинг от горчица, бял балсамов оцет, мед, зехтин и сол. Поднасят се с патешки гърди, синьо сирене и сушени череши или сини сливи. Апетитно, луксозно, вкусно и лесно за приготвяне.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ