Израелски кус-кус с карамелизиран лук, патладжан и фета
Манджа с кус-кус без месо.
Необходими продукти:
- 1 ч.ч. кус-кус
- зехтин
- 1 глава лук, нарязан на тънки филийки
- 2 скилидки чесън
- сокът на 1 лимон
- 1 с.л. тахан
- 5 бейби патладжана (7-10 см в диаметър) или 1 голям патладжан, нарязан
- 2 стръка мента, само листата, почистени и нарязани
- 1/2 ч.ч. фета сирене, натрошено
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Кипнете вода и сложете кус-куса заедно с щипка сол. Сварете го за около 3-5 мин. и отцедете. Изплакнете със студена вода и заделете.
2. Сгорещете зехтин и сотирайте лука в малка тенджерка. За да се карамелизира лукът, огънят трябва да е много слаб, така че да се освободи захарта на зеленчука. Разбърквайте от време на време.
3. Междувременно сгорещете щедро количество зехтин в голям тиган и добавете чесъна. Намалете огъня до умерен и сложете патладжана. Пържете докато стане леко хрупкав и заделете.
4. Когато лукът и патладжанът са готови, ги сложете при кус-куса в голяма купа.
5. Смесете лимоновия сок, тахана, малко сол и пипер на вкус и 1 с.л. зехтин. Полейте с този сос кус-куса и разбъркайте. Добавете ментата и фетата и смесете.
6. Поднесете топло или студено.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ