Кус-кус с круша и шам-фъстък
Бекон с круши и ядки за плънка на кус-кус.
Необходими продукти:
- 300 мл кус-кус
- 300 мл зеленчуков бульон
- 200 г гъби, каквито предпочитате, нарязани на кубчета
- 5 лука шалот, нарязани на филийки
- 2 скилидки чесън, обелени и цели
- 1 круша, обелена и нарязана на кубчета (за да не потъмнее, може да я оставите в лимонов сок до използването й)
- 200 г бекон, нарязан на кубчета
- шепа шам-фъстък, почистен от черупките
- зехтин
- сол и пипер
- балсамов оцет
- пресни листа от градински чай, около 10
Начин на приготвяне:
1. Запържете бекона с малко мазнина в тиганче, колкото леко да промени цвета си. Прибавете лука шалот, гъбите, чесъна и листата градински чай и разбърквайте от време на време. Сложете малко балсамов оцет и овкусете. Намалете огъня и прибавете бучка масло за блясък.
2. В друг съд кипнете бульона и когато заври, го изсипете в купата с кус-куса, така че да го покрие. Завийте купата с фолио и заделете.
3. Сложете крушата и шам-фъстъка при бекона и лука. Разбъркайте на силен огън за няколко минути, за да може крушата да омекне леко. Ако предпочитате, може да сложите крушата, а шам-фъстъка да го запечете в друг съд и да го прибавите към края - така ястието ще стане по-хрупкаво и с повече аромат.
4. Махнете фолиото от купата с кус-куса. Извадете скилидките чесън от сместа с бекона и добавете така приготвения ароматен сос от шам-фъстък, круша и италиански бекон към кус-куса. Разбъркайте хубаво, овкусете и поръсете със зехтин.
5. Поднесете с печена риба, поръсена с лимонов сок.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ