Ива Екимова готви скариди в масло
Скариди с масло, чесън и бяло вино върху канапе от листни зеленчуци.
Ива Екимова споделя детските си бургаски спомени от хапването на скариди на плоча в морската градина. А в реалността днес, тя държи да се храни здравословно, затова разкрива рецепта за възрастни - с изтънчен вкус и приказна визия, която да зарадва сетивата. Отново скаридите са главен продукт, но вече се приготвят с усет и разбиране.
Първо можете да си направите канапето за сервиране, като смесите листни зеленчуци и радичио в купа. Вместо радичио можете да сложите червено зеле, което да придаде ексцентричност на цвета. А относно другите листа - импровизирайте - рукола, бейби спанак, валериана или друго, което харесвате. Смесените зеленчуци се овкусяват с дресинг от мед, горчица, лимонов сок, студено пресован зехтин и сол.
Скаридите се почистват от вената. В тиган се разтапя масло, в него се запържва наситнен чесън и щом стане леко златист, се добавят скаридите. И те се готвт до позлатяване от двете страни, като след обръщане се овкусяват със сол, черен и лют пипер. Когато са готови, се заливат с бяло вино и се оставят да попият от него.
В чиния се слага от салатата, около или върху нея се редят скариди и ястието се поръсва с настърган пармезан. Уникална вкусова идилия - за някои предястие, за други - диетично основно.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ