Задушено зеле с вино
Гарнитура със зеле и боровинки.
Необходими продукти:
- 1 глава зеле
- сол и пипер
- 350 г ябълки
- 2 с.л. зехтин
- 1¼ ч.ч. вино
- 2 ч.л. сини боровинки
Само за червено зеле:
- 1 с.л. конфитюр от червени боровинки
- 1-2 ч.л. оцет
- захар
Начин на приготвяне:
1. Нарежете на четвъртинки зелето и го почистете от твърдите части и сварете за 3 мин., (5 - 10 за червено зеле) в кипяща подсолена вода.
2. Отцедете много добре.
3. Обелете и почистете ябълките.
4. Сгорещете олиото в гювеч и запържете ябълките и зелето.
5. Овкусете и прибавете виното и боровинките.
6. Оставете да заври, покрийте с капак и оставете да къкри за 20 - 25 мин., (или изпечете в предварително загрята фурна на 180ºС за 35 - 40 мин.), като обръщате от време на време, за да не залепне, като добавите още вода, ако е необходимо.
7. Когато зелето е почти готово, проверете консистенцията и ако е необходимо, отцедете част от течността.
8. За червено зеле, намачкайте конфитюра с оцета, прибавете при зелето и гответе още няколко минути.
9. Доовкусете и поднесете горещо.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ