Задушена сьомга със сладък лук и чеснов тартар
Хлебни подложки на риба с подправки.
Необходими продукти:
- 400 г филе от сьомга, с кожата
- краставица, нарязана на жулиени
- 6 филийки бял хляб
- зехтин
За соса със сладък лук и чеснов тартар:
- лека майонеза
- дижонска горчица
- сок от лайм
- прясно смлян черен пипер
- чесън, счукан
- червен лук, наситнен
- див лук, нарязан
Начин на приготвяне:
1. Сложете сьомгата, с кожата надолу, върху намаслена решетка и в тавичка за печене. Печете на 180ºС за 40 мин. до пълна готовност и леко покафеняване. Извадете от фурната и оставете да се охлади.
2. За соса, запържете чесъна и лука в сгорещено олио на умерен до силен огън, докато лукът се карамелизира леко. Внимавайте обаче да не изгори чесънът.
3. Смесете чесъна и лука с 2 с.л. майонеза, около 1,5 ч.л. дижонска горчица, малко сок от лайм, нарязан див лук и черен пипер. Оставете в хладилника докато се обединят вкусовете.
4. Изрежете кръгчета (с формичка за сладки или с чашка) от филийките хляб и намажете всяко със зехтин. Препечете ги и подредете слой от накъсаната риба, върху който поставете лъжица сос. Покрийте с няколко резена краставица за украса.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ