Задушен праз с доматен винегрет
Вегетарианско ястие с праз.
Необходими продукти:
За праза:
- 4 стръка праз, подрязани, почистени и разрязани наполовина надлъжно
- 2 с.л. зехтин
- сол и пипер
- 1 ч.ч. бульон
За доматения винегрет:
- 1 голям домат, обелен и нарязан
- 2 с.л. бял винен оцет
- 1/2 ч.ч. зехтин
- сол и пипер
- 2 с.л. пресен босилек, нарязан на тънки ивички
Начин на приготвяне:
На праза:
1. Запечете праза до златисто с разреза надолу в огнеупорна тавичка.
2. Обърнете праза и го подправете със сол и черен пипер.
3. Залейте с бульона и го задушете на предварително загрята на 190 С фурна за 25 до 30 минути.
4. Извадете праза от фурната и го оставете да поизстине до стайна температура.
На винегрета:
1. Смесете всички съставки и ги оставете настрани за половин час преди да ги използвате.
Сервиране:
1. Поставете праза върху легло от зелена салата и залейте с доматения винегрет.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ