Задушен ориз с варено пиле и три вида сос
Чеснов, чили и джинджифилов сос овкусяват цяло пиле.
Необходими продукти:
За пилешкия бульон:
- 500 г пилешки крака или кости
- 2 л вода
За ориза:
- 3 ч.ч. дългозърнест ориз
- 2 с.л. пилешка мазнина
- 2 с.л. вода
- 3 см джинджифил, настърган
- 4 скилидки чесън, счукан
- 2 ч.л. сол или на вкус
- 3 ½ ч.ч. пилешки бульон или според указанията на опаковката на ориза
- 2 листа панданус
За пилето:
- 1 цяло пиле
- вода, достатъчна за сваряване на пилето
- 1 парче джинджифил, колкото палец, счукан
- 5 скилидки чесън, обелени и леко счукани
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. пилешки бульон
- 1 морков, нарязан
- 4 връзка зелен лук
- 4 с.л. сусамово олио
За чесновия чили сос:
- 10 пресни червени чили чушлета
- 2 см джинджифил
- 4 скилидки чесън
- ¼ ч.л. сол
- 1 ч.л. сок от лайм
- 2 с.л. пилешки бульон
За джинджифиловия сос:
- 75 г джинджифил
- 6 скилидки чесън
- ½ ч.л. сол
- 1 ч.л. сок от лайм
- 2 с.л. пилешки бульон
За соса за пилето:
- 1 с.л. чесново олио
- 1 с.л. сусамово олио
- 5 с.л. светъл соев сос
- 1 ½ с.л. захар (на вкус)
- 3 с.л. пилешки бульон
За украса:
- листа пресен кориандър
- нарязан зелен лук
Начин на приготвяне:
1. Първо пригответе бульона. Оставете пилешките крака и кости да къкрят за около 2 ч. във водата. Накрая трябва да са останали около 1.5 л силен бульон, след изпаряването на водата по време на варенето, така че да не е необходимо добавянето на сух или концентриран бульон.
2. След това измийте ориза и го подсушете в гевгир, постлан с хавлиена кърпа. Пригответе месото. Нарежете моркова и джинджифила, счукайте чесъна и завържете зеления лук на възел. Сложете всичко това в подходяща по размери тенджера, така че да може пилето да се покрие с вода. Налейте пилешкия бульон и оставете да заври. Междувременно натъркайте със сол цялото пиле. Сложете вода към бульона, така че да се покрие птицата и когато заври всичко, добавете пилето.
3. Намалете котлона и варете около 20 - 25 мин. без капак. Важно е пилето да ври бавно на много слаб огън. Изключете котлона и сложете капака на тенджерата. Изчакайте да престои така още 20-25 мин. Извадете пилето и го потопете в студена вода за 5-6 мин. След това го отцедете в гевгир, подсушете и намажете със сусамово олио навсякъде, така че кожата да потъмнее леко. Нарежете на порции и поднесете с орика, както и със сосовете, приготвени чрез смесване на посочените съставки.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ