Регистрация

Задушен ориз с варено пиле и три вида сос

Задушен ориз с варено пиле и три вида сос
Трудно   |   Порции 4   |   Видяна: 4828

Чеснов, чили и джинджифилов сос овкусяват цяло пиле.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За пилешкия бульон:

  • 500 г пилешки крака или кости
  • 2 л вода

За ориза:

  • 3 ч.ч. дългозърнест ориз
  • 2 с.л. пилешка мазнина
  • 2 с.л. вода
  • 3 см джинджифил, настърган
  • 4 скилидки чесън, счукан
  • 2 ч.л. сол или на вкус
  • 3 ½ ч.ч. пилешки бульон или според указанията на опаковката на ориза
  • 2 листа панданус

За пилето:

  • 1 цяло пиле
  • вода, достатъчна за сваряване на пилето
  • 1 парче джинджифил, колкото палец, счукан
  • 5 скилидки чесън, обелени и леко счукани
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. пилешки бульон
  • 1 морков, нарязан
  • 4 връзка зелен лук
  • 4 с.л. сусамово олио

За чесновия чили сос:

  • 10 пресни червени чили чушлета
  • 2 см джинджифил
  • 4 скилидки чесън
  • ¼ ч.л. сол
  • 1 ч.л. сок от лайм
  • 2 с.л. пилешки бульон

За джинджифиловия сос:

  • 75 г джинджифил
  • 6 скилидки чесън
  • ½ ч.л. сол
  • 1 ч.л. сок от лайм
  • 2 с.л. пилешки бульон

За соса за пилето:

  • 1 с.л. чесново олио
  • 1 с.л. сусамово олио
  • 5 с.л. светъл соев сос
  • 1 ½ с.л. захар (на вкус)
  • 3 с.л. пилешки бульон

За украса:

  • листа пресен кориандър
  • нарязан зелен лук

Начин на приготвяне:

1. Първо пригответе бульона. Оставете пилешките крака и кости да къкрят за около 2 ч. във водата. Накрая трябва да са останали около 1.5 л силен бульон, след изпаряването на водата по време на варенето, така че да не е необходимо добавянето на сух или концентриран бульон.

2. След това измийте ориза и го подсушете в гевгир, постлан с хавлиена кърпа. Пригответе месото. Нарежете моркова и джинджифила, счукайте чесъна и завържете зеления лук на възел. Сложете всичко това в подходяща по размери тенджера, така че да може пилето да се покрие с вода. Налейте пилешкия бульон и оставете да заври. Междувременно натъркайте със сол цялото пиле. Сложете вода към бульона, така че да се покрие птицата и когато заври всичко, добавете пилето.

3. Намалете котлона и варете около 20 - 25 мин. без капак. Важно е пилето да ври бавно на много слаб огън. Изключете котлона и сложете капака на тенджерата. Изчакайте да престои така още 20-25 мин. Извадете пилето и го потопете в студена вода за 5-6 мин. След това го отцедете в гевгир, подсушете и намажете със сусамово олио навсякъде, така че кожата да потъмнее леко. Нарежете на порции и поднесете с орика, както и със сосовете, приготвени чрез смесване на посочените съставки.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Рейтинг и коментари (3)

5 отлична
1
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта