Домашно тесто за чебурек - руски банички
Как се меси тесто за пирожки, мекици и пици по рецепта за чебуреки? Домашно тесто без набухватели.
Необходими продукти:
- 600 г бяло брашно
- 1 ч.л. сол
- 60 мл олио
- 400 мл вряла вода
- още около 100 г брашно за премесването
Начин на приготвяне:
1. Пресейте брашното в купа. Добавете солта и разбъркайте. Оформете кладенче и изсипете врялата вода вътре. С вилица или шпатула бъркайте докато брашното се абсорбира от течността. Получава се меко и много лепкаво тесто, с което ще трябва упорито да се заемете.
2. Прехвърлете тестото на добре набрашнен плот и си пригответе доста брашно за набрашняване. Започнете да месите докато лепкавата топка се превърне в меко и послушно нелепнещо тесто. След това продължете да месите като добавяте по малко брашно поне още 5 минути.
3. Полученото тесто приберете в найлонов плик и оставете за половин час да почине.
4. И, о, изненада! Тестото отново е станало супер лепкаво. Е, вече знаете как става. Набрашнете хубаво плота и месете отново докато спре да лепи и се превърне в желаната основа за вашето ястие. После можете да разделите на топки и да оформите блатове или кори за баница от тях. Можете да разточите на голям блат и да изрежете с чаша рингове, които да напълните с плънка и да прещипете като чебуреки, пирожки или друг вид банички. Плънката може да е всякаква - кайма с лук, запръжка от пилешко и праз, плодово сладко. Използвайте като блат за пица без мая. Можете да направите и мекички.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ