Домашно тесто за пица
Направете сами основата на вкусната си пица.
Необходими продукти:
- 1 кг обикновено (бяло) брашно
- 1 с. л. фина морска сол
- 2 пакетчета суха мая от по 7 грама
- 1 с.л. захар
- 4 с.л. студено пресован зехтин
- 650 мл хладка вода
Начин на приготвяне:
1. Пресейте брашното и солта в дълбока купа и направете кладенче в средата.
2. В купа смесете маята, зхарта и зехтина с водата и оставете настрани за няколко минути.
3. Излейте сместа с маята в кладенчето и с вилица постепенно смесете с брашното от стените на кладенчето. Продължете да разбърквате докато всичко се смеси, след което прехвърлете тестото върху набрашнена повърхност.
4. Разточете до получаването на гладко еластично тесто.
5. Върнете тестото в набрашнената купа, покрийте го с леко влажна кърпа и го оставете на топло място за 1 час (докато удвои размера си).
6. Извадете тестото върху набрашнена повърхност и го размесете с ръце за няколко минути (за да излезе въздуха от него).
7. Разделете тестото на 4 топки (или колкото пици ще правите) и разточете.
8. Сложете разточеното тесто в тавичка за печене, добавете домати и продукти за пица по ваш вкус и запечете в гореща фурна (220 С) за около 8-10 минути.
9. Ако няма да използвате цялото тесто наведнъж, опаковайте го с найлоново фолио и го приберете в хладилника или фризера.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ