Домашни ръжени крекери
Домашни крекери с ръжено брашно.
Необходими продукти:
- 1 ч.ч. ръжено брашно (150 г)
- 1 ч.ч. бяло брашно (140 г)
- 2 ч.л. бакпулвер
- 2/3 ч.л. сол
- 2/3 ч.ч. вода
- 1 ч.л. захар
- 3 с.л. зехтин или олио
- 2 ч.л. горчица
- ким, чубрица, мащерка, маково семе, ленено семе или сусам по желание
Начин на приготвяне:
1. Пресейте двата вида брашно в тава. Добавете солта, захарта, бакпулвера и разбъркайте.
2. Добавете горчицата, мазнината и водата и разбъркайте отново. Сипете си още вода в чаша и наливайте по 1 с.л. докато месите. Целта е да се получи твърдо нелепкаво тесто.
3. Разстелете го на много тънък пласт (с дебелина между 2 мм и 0,5 см). Нарежете на правоъгълници.
4. Застелете тава с хартия за печене и подредете в нея правоъгълниците с отстояние един от друг. Отгоре поръсете с избрана от вас добавка от семена или подправка. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 15 минути. Трябва крайщата леко да потъмнеят без да покафеняват.
5. Извадете и изчакайте да се охладят. После можете да сервирате с избран от вас топинг от сирена за мазане, риба, шунка или друго.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ